Smaragdens

Modernt och naturnära - att bo i Smaragden

Stadsdelen Rosendal i södra Uppsala är både citynära och prunkande grönt, välbeläget strax intill Stadsskogen. Nybyggda bostadsrättsföreningen Smaragden i Rosendal består av 114 moderna ettor och tvåor, som är särskilt utvecklade för aktiva människor som gärna samverkar med sina grannar. Alla lägenheterna i Smaragden är utrustade med TMPL, som gemensam plattform för kommunikation och interaktion grannarna emellan.

Bostadsområdet Smaragden i södra Uppsala är både citynära och prunkande grönt. Byggnaden består av 114 moderna ettor och tvåor, och ligger nära stan men också nära Stadsskogen. Det är särskilt utvecklat för aktiva människor som gärna samverkar med sina grannar. Alla lägenheterna i Smaragden är utrustade med TMPL, som gemensam plattform för kommunikation och interaktion grannarna emellan.
– Jag gillar smarta tekniklösningar, jag är väl lite av en early adopter, säger Elisabet Långström, som bor i en etta i Smaragden. Hon arbetar med kommunikation på Uppsala Universitet, men sitter också i bostadsrättsföreningens styrelse. Därför tycker hon att det är extra bra att ha en gemensam kommunikationskanal med de andra bostadrättsinnehavarna, och hon är själv inne i TMPL i stort sett varje dag.
- Jag kollar in om det har hänt något, kommunicerar, och löser problem.

phonesDesk phonesMob


Än så länge är det ofta praktiska frågor till styrelsen som dyker upp, till exempel frågor om soprum och förråd. Men i framtiden ser Elisabet Långström fram emot att använda TMPL på många flera sätt, framför allt för att stärka gemenskapen i området.

- Det finns många hundägare här, och jag kan tänka mig att efterlysa promenadsällskap eller hundvakt. Eller kanske arrangera en springgrupp i stadsskogen?
TMPL kan samtidigt ge de boende möjlighet att bli mer miljömedvetna. Appen mäter och ger råd om förbrukning av el- och vatten, och kan också bli en kanal för grannars byteshandel och återbruk av prylar. Det går också att boka bilar i den gemensamma bilpoolen, beställa mat via appen från någon av de lokala restaurangerna, eller handla i den matbutik som inom kort ska flytta till området.

Lydia Karlefors är ansvarig för tidiga skeden och hållbarhet på Rosendal Fastigheter som utvecklat och byggt Smaragden. Miljö och smarta tekniska lösningar går som en röd tråd genom bostadsbolagets utvecklingsarbete, berättar hon, och betonar hur viktigt det var att hållbarhet var en del av projektet Smaragden från första start.
- Vår vision är att skapa riktigt bra lösningar när det gäller innovativ design, hälsosamma miljöer och gröna lösningar för alla våra boendeprojekt. Finns det inte hållbarhetsfrågorna med tidigt finns en risk att de glöms eller kompromissas bort. Miljöfrågor får inte bara bli dekorationer på slutet.

Smart teknik kan både vara en sporre att tänka mer miljövänligt, och samtidigt rolig, enligt Lydia Karlefors. Hon syftar på så kallad gamification, alltså digital teknik med inbyggda tävlingsmoment. Och om Pokémon Go har fått människor att promenera mera för att fånga flest pokémons, kanske en app som TMPL kan få grannar att tävla i vem som sparar el och vatten mest och bäst.
- TMPL mäter ju varje lägenhets enskilda förbrukning av el och vatten, och ger spartips. Det kan man också tävla i. Visst vore det roligt att kunna vinna över dina grannar, som kvarterets mest miljömedvetna?

Service i Rosendal

All service i Rosendal direkt i din telefon

Appen TMPL är en miljövänlig och smidig kontaktkanal grannar emellan, men också en smidig länk mellan de boende och alla serviceinrättningar i bostadsområdet. Restauranger, gym och butiker kopplas upp mot TMPL, och de boende kan boka, beställa och handla direkt från sin egen mobil.

Den som till exempel vill köpa hämtmat öppnar TMPL-appen i telefonen, och beställer online med några enkla knapptryck.

- Det är mycket smidigare för våra kunder än att ringa, säger Zhiva Bergström, som driver Rosendals sushi.
- Det säger pling i vår app i restaurangen när beställningen kommer. Vi skickar snabbt ett kvitto till kunden med besked om vilken tid maten är klar för avhämtning, så att de inte behöver stå och vänta.

Serviceutbudet i Rosendal växer snabbt i takt med att allt fler boende flyttar in. I april 2017 kommer ICA Nära att öppna en ny butik som ska vara miljösmart i alla led. Det kommer till exempel att gå att beställa direkt ur butikens sortiment via appen TMPL. Johan Schartau är en erfaren livsmedelshandlare som tidigare bland annat drivit ICA-butiker i Sävja och Knivsta. Nu blir han föreståndare för den nya butiken i Rosendal och ser fram emot att lära känna sina blivande kunder.

- Kundkontakten är bland det roligaste jag vet, och jag vill gärna ha hjälp av mina blivande kunder att hitta rätt i sortimentet, vad de helst vill kunna köpa, säger Johan Schartau, och betonar att ekologiska och närodlade produkter ska få ta stor plats.

Men inte bara maten ska vara grön och hållbar. Hela butiken ska orsaka så lite klimatpåverkan som möjligt.

- Hela Rosendalsområdet andas hållbarhet, och vårt ansvar för hållbarhet visar sig också i form av den teknik vi använder. ICA Nära Rosendal ska självklart ha miljövänliga kylar, frysar och belysning, en klok sophantering och minimalt matsvinn, säger Johan Schartau.

SEB USIF Arena är hem för Uppsala Studenters Idrottsförening, och ligger i hjärtat av Rosendal. Fem tennisbanor, squashbana och gym är något av det som ryms i den 8 000 kvadratmeter stora arenan, som också innehåller restaurang, ett salt-spa och kontor. Mycket av aktiviteterna riktas mot barn och unga, men träningssugna i alla åldrar är välkomna. Det vackert böljande taket på arenan är täckt av ett lager av växten sedum, så taket klimatkompenserar koldioxid lika effektivt som 750 träd.

Idag går det att boka tennis- och padeltider via TMPL, berättar Rikard Wendt. Han är ställföreträdande verksamhetschef USIF Arena, och planerar nu hur fler aktiviteter på USIF Arena ska gå att boka via appen.

- Det blev snabbt väldigt populärt när vi lanserade möjligheten att boka tider för padel och tennis hemifrån, och jag ser gärna att vi utökar. I nästa steg kan vi kanske göra det möjlighet att boka en plats på någon av våra gruppträningar eller tid med en personlig tränare via TMPL, säger Rikard Wendt.

Europas smartaste hus

Lisa flyttar in i Europas smartaste hus

Nu pågår inflyttning för fullt i 34 supermoderna lägenheter i nybyggda Tiunda Park i Uppsala, ett område som specialdesignats för att bli Europas mest smarta och uppkopplade flerbostadshus. Juridikstudenten Lisa Pålsson från Skåne har just packat upp flyttkartongerna i sin nya etta, utrustad med en rad smarta hem-lösningar som hon enkelt kan styra från sin telefon och appen tmpl. Tiunda Park ligger centralt och ändå lugnt, mitt i Uppsalas klassiska studentkvarter. På utsidan är det ett smakfullt och modernt två våningar högt flerfamiljshus, men det mest spännande med området finns egentligen på insidan. De 34 nybyggda lägenheterna i Tiunda Park har redan på ritbordet utrustats med en uppsättning digitala smarta hem-lösningar för att göra boendet så tryggt, hållbart och trivsamt som möjligt, med hjälp av en app och en smart telefon.

Jag har alltid brytt mig mycket om miljö, och för mig som student, med en begränsad ekonomi, känns det bra att det inte står och drar en massa el, säger Lisa Pålsson. Det är också kul att kunna ha mysbelysningen redo i förväg, när min pojkvän från Skåne kommer på besök.

phonesDesk phonesMob


Lisas nya lägenhet är också utrustad med ett smart lås som kan styras på distans, för att exempelvis släppa in hantverkare eller tillfälliga gäster. Läget ”bortrest” aktiverar rörelsedetektorer i lägenheten och magneter i altandörren, och lampor kan slås av och på för att det ska se ut som om någon är hemma. Det finns sensorer för att upptäcka exempelvis brand eller vattenläckage, där signaler sänds direkt till bostadsinnehavaren, boserviceföretaget och brandkåren. Systemet rapporterar också förbrukning av el och vatten, bra för den som vill tänka miljösmart. Den mer sociala delen av tmpl gör det möjligt att hålla kontakt grannar emellan, både för nytta och nöje.

Som nyinflyttad är det mycket man saknar och gärna skulle låna av sina grannar. Då lär man känna varandra av bara farten, och det skapar trygghet, säger Lisa Pålsson. Och kanske är den arga lappen i tvättstugan nu historia, när det finns en bättre kanal att använda för att prata med sina grannar. Lisa Pålsson berättar hur hon själv har använt tmpl för att i förväg berätta för sina grannar om sin kommande inflyttningsfest.

28 Juni, 2017

Inspiration Rosendal

Enklare vardag i Inspiration Rosendal

I Uppsala-stadsdelen Rosendal, mitt emellan stad och natur, ligger Rosendal Fastigheters senaste projekt Inspiration Rosendal med 344 lägenheter om 27-90 kvadratmeter. De flesta lägenheterna är ettor med ett 14 kvadratmeter stort sovloft och 3,7 meter i takhöjd. Lägenheterna är ljusa med vita väggar, askparkett och ett stort fönsterparti som bidrar till ett enastående ljusinsläpp.

Rymliga trapphus bjuder in till att ta trappan istället för hissen. På innergården finns en trappa upp till den gemensamma takterassen. På taket finns också en löparbana och en plan för streetbasket.

Inspiration Rosendal är uppkopplad med TMPL. I TMPL-appen finns den digitala bopärmen med alla dokument som rör bostaden, fastigheten och bostadsrättsföreningen. Här hittar man till exempel manualer, skötselinstruktioner och trivselregler. Skulle ett problem uppstå kan man göra en felanmälan direkt i appen. Felanmälan skickas då direkt till den som ansvarar för att åtgärda den typen av problem. Det finns också användbara kontaktuppgifter under Kontakter.

Arby, som flyttade in i en lägenhet i Inspiration Rosendal i början av sommaren, tycker att TMPL-appen är smidig.

- Jag har mest använt appen för att få information. Det är smidigt att kunna hitta dokument om till exempel vitvaror i appen, då vet man var man har dem och kan inte tappa bort dem, säger Arby.

phonesDesk phonesMob

Bild: Johannes Rousseau

Flödet, appens hjärta, är de boendes verktyg för kommunikation med varandra och bostadsrättsföreningen. I flödet kan man förutom att läsa och skriva meddelanden även bjuda in till event och lägga upp saker till försäljning. Och kommunikationen flödar.

- De boende hjälper varandra otroligt mycket genom att besvara varandras frågor i flödet, berättar Leif Carlsson, förvaltare hos Rosendal Fastigheter. Det är väldigt roligt att se, och det underlättar dessutom för bostadsrättsföreningens styrelse.

phonesDesk phonesMob phonesDesk phonesMob

De boende i Inspiration Rosendal hjälper varandra mycket genom att kommunicera i flödet

I en av den triangulära byggnadens spetsar ligger gymmet One Way i stora, dubbelhöga lokaler. I TMPL-appen erbjöds de nyinflyttade under inflyttningsveckorna en gratis provträning både i gymmet och för gruppass, samt 20 % rabatt på månadskort.

- Det är härligt att träna där, mycket ljus kommer in i lokalerna, säger Arby, som utnyttjat gymmets erbjudanden i TMPL-appen.

I bottenplan finns ICA Rosendal och även ett apotek kommer att öppna där. I området ligger en rad olika restauranger som är kopplade till TMPL. På så sätt kan de boende i Inspiration Rosendal beställa mat direkt i TMPL-appen. Även restaurangerna erbjöd de nyinflyttade rabatterade priser under inflyttningsveckorna.

I Inspiration Rosendals tre entréer finns TMPLs nya entrédisplay installerad. Genom att klicka på ett namn på entrédisplayen får man upp en sprängskiss av byggnaden som visar var den personens eller familjens lägenhet ligger. De boende kan ändra och lägga till namn som ska visas på displayen i TMPL-appen. På displayen visas också kollektivtrafik från närliggande busshållplatser. Man kan då enkelt se när och var nästa buss går. Även flödet visas på entrédisplayerna. På så sätt kan boende som inte har möjlighet att använda TMPL-appen ändå ta del av information från grannar och bostadsrättsförening.

I entréerna finns också digitala postboxar uppsatta. Från och med hösten 2017 kommer de boende kunna ändra och lägga till namn även på postboxen via appen.